Enginarın Faydaları Nelerdir? Enginar Nasıl Tüketmeliyiz?
Enginarın Faydaları Nelerdir? Enginar Nasıl Tüketmeliyiz?
Papatyagiller familyasına ait estetik güzellikte bir bitki olan enginar, sağlığa bin bir çeşit katkı sunar. Enginarın faydaları ve enginarın nasıl kullanılacağı merak söz konusudur. Akdeniz bölgesinin vazgeçilmez besini olan enginar, düşük kalorili bir yiyecek olması nedeni ile diyet listelerinin de olmazsa olmazı arasında yer alıyor. Genelde bahar aylarında ılıman bölgelerde yetişen enginar, düşük kalorili ve zengin içerikli olarak bilinir. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren her bireyin sofrasında bulunması gereken bir besindir.
Yapılan araştırmalara göre enginar bol miktarda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko ve bol miktarda vitamin değeri içerir. Lif yönünden de zengin içerikli olması nedeni ile sindirim sistemine büyük katkı sunar.
Enginar Nedir?
Enginar nedir diyenlere enginarın papatyagiller familyasından bir sebze olduğunu söyleyebiliriz. Enginar, mavi ve mor çiçek açar. Bitki 50-150 cm boya sahiptir. Çok senelik bir bitki olarak bilinir. Kuvvetli ve sert yapılı bir gövdeye sahiptir. Enginarın yaprakları sapsızdır. Büyük, uzun ve oval bir yapıya sahip olan yaprakları vardır. Enginar tohumları enginarın kendisi kadar faydalıdır ve bunlar da yenilebilir. Derin killi topraklarda yetişen enginar dona karşı da duyarlı bir bitkidir. Bunun için ılıman iklimleri sever. Ülkemizde de genel olarak Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yetişir. Enginar, şekil ve büyüklük bakımından kalp enginar veya bebek enginar olarakta ısınflandırılmaktadır.
Enginarın Faydaları
Enginarın faydaları şu şekilde gösterilebilir;
· Yüksek protein içerdiği için kalp kaslarını güçlendirir, üre seviyesini düşürerek kalbin daha rahat çalışmasını sağlar.
· Demir açısından zengin olduğu için demir takviyesi sağlar.
· Enginar bol miktarda antioksidan içerdiği için toksinlerin vücuttan kolayca atılmasını sağlar.
· İçeriğinde bulunan potasyum minerali sayesinde vücudumuzdaki sodyum potasyum değerleri dengelenmiş olur.
· İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudumuz kansere karşı savunmaya geçer.
· Enginarda yer alan sinarin ismindeki madde kanımızdaki kötü kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.
· Yüksek lif yapısı sayesinde kan şekerini dengeler. Özellikle şeker hastaları için zeytinyağı ile pişirilmiş enginar yemeği onların daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.
· Sigara içen bireylerin vücudundaki fazla nikotinin atılmasına yardımcı olur.
· 100 gram pişmiş enginar 53 kaloridir. Düşük kalorisi sebebi ile kilo vermek isteyen bireylere doyurucu nitelik sağlar.
Enginar Nasıl Tüketilmelidir?
Enginar, sert bir yapıya sahiptir. Hafif de acı bir tadı vardır. Bitkiye bu acı tadı veren ise içerisindeki sinarin sayesindedir. Sinarin, safra salgılatıcı organik asit olarak geçer. Enginar besin ögeleri bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Enginarı haşlayıp salatalara doğrayarak, zeytinyağlı sulu yemek olarak ya da içine pirinç bulgur gibi malzemeler koyup dolma olarak tüketmek mümkündür. Taze enginar ve fiyatları hakkında bilgi almak için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Enginarlar, enginar suyu ve enginar sirkesi olarakta tüketilebilmektedir. Enginar nasıl tüketilmeli sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir
Enginarın Zararları Var mıdır?
Enginar zararları var diyemeyiz ancak bazı durumlarda dikkatli kullanılması gerekir. Bu durumlara şöyle örnek verebiliriz;
· Enginar fazla tüketilirse gaz, ishal ve şişkinlik gibi durumlara yol açabilir.
· Enginar idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bunun için ishal gibi bağırsak sorunları varsa tüketilmemesi gerekir.
· Hamilelik ve emzirme döneminde doktor kontrolü ile tüketilmesi gerekir. Çünkü çok nadir de olsa enginar yan etki yapabilir.
Bu durumlarda enginar tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Zeytinyağlı Enginar Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı enginar tarifi şu şekilde açıklanabilir;
Malzemeler
· 4 tane enginar
· Bir kavanoz garnitür
· Bir adet soğan
· Yarım çay bardağı zeytinyağı
· Yarım limon
· 1 çay kaşığı şeker
· Yarım tatlı kaşığı tuz
· 1 su bardağı su
Hazırlanışı
Soğanları ay şeklinde kesin ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Sebze garnitürü soğanlarla karıştırarak birkaç dakika kavurun. Enginarları bir kabın içine koyup yarım limonu tencere içine yerleştirin. Enginarların ortasına garnitürü bölüştürün. Üzerine zeytinyağı, limonu ve diğer malzemeleri katarak karıştırın. Kapağını kapatın ve bir süre haşlamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra enginarlar yumuşayana kadar pişirin. Ortalama 20-30 dakika içinde pişecektir. Enginarlar piştikten sonra tencereyi ocağa alın ve servis edin. Üzerini dere otu ile süsleyebilirsiniz.
Enginar Nasıl Saklanır?
Enginar nasıl saklanır sorusu da şoklamak ya da dondurucuna koyarak ileriki günlere saklayacak kişiler tarafından sıklıkla merak edilir. Ayıklayıp soymuş olduğunuz enginarların kararmasını istemiyorsanız limonlu su içinde bekletebilirsiniz. Ancak kısa süreli kullanım için bu yöntem uygun değildir. Uzun süreli enginarı saklamak isterseniz derin dondurucu ya da konserve yöntemini tercih edebilirsiniz. Enginarı her mevsimde yetişmediği için konserve ernginar olarak satışı yapılmaktadır. Konserve enginar hakkında daha bilgi almak ve fiyatlarını öğrenmek için ilgili sayfamıza gidiniz.
· Enginarları şoklamak istiyorsanız büyük bir tencereye su doldurun. İçine birkaç tane limon tuzu ekleyerek suyu kaynatın.
· Bir süzgecin içine enginarları yerleştirin ve kaynar suyun içine koyun. Ortalama iki dakika suyun içinde enginarları tuttuktan sonra enginarları çıkarıp soğuk sudan geçirin.
· Suyunu süzdükten sonra enginarları dilediğiniz büyüklükte doğrayın. Sonrasında buzdolabı poşetlerine koyun.
· Poşetlerin havasını alıp ağzını sıkıca kapatın. Derin dondurucuya yerleştirin.
· Bu yöntem ile enginarlarınız 6 ay korunacaktır.
Uygun koşullarda saklanmazsa enginar zamanla çürür. Bu nedenle yaz kış enginar tüketmek istiyorsanız onları uygun koşullarda saklayabilirsiniz.